Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2009

Μιχάλκωφ ο μοναδικός!

Τον προηγούμενο μήνα απεβίωσε ο ρώσος ποιητής και συγγραφέας Σεγκέι Μιχάλκωφ. Ο μακαρίτης, είχε γράψει τους στίχους για τον εθνικό ύμνο της παλαί ποτέ κραταιάς σοβιετικής ένωσης, επί παντοδυναμίας του Στάλιν.
Μετά τον θάνατο του τελευταίου, και το σχετικό συνέδριο απομυθποίησης του Στάλιν και του Σταλινισμού από τον Νικήτα Χρουτσώφ, ο εθνικός ύμνος…αποσταλινικοποιήθηκε και αυτός, - συμβαδίζοντας με τις εποχές- από τον ίδιο τον Μιχάλκωφ, ο οποίος αντικατέστησε την λέξη ΅Στάλιν΅ με την λέξη ΅Λένιν΅ !!

Όμως ο Μιχάλκωφ, πάνω στην ίδια μουσική, έγραψε και τους στίχους για τον εθνικό ύμνο της σημερινής Ρωσίας, όταν κατέρευσε ο κομμουνισμός. Μοναδικός ο Μιχάλκωφ!!
Ο ύμνος της Σοβιετικής Ενωσης, ήταν/είναι, ένα μουσικό κομμάτι με ιδαίτερο επικό χρώμα, γι΄ αυτό ίσως κρατήθηκε το μουσικό μέρος του, και απλώς αντικαταστάθηκαν οι στίχοι από την σημερινή Ρωσία.

Στο youtube βρήκα μια εκτέλεση του σε βιντεάκι με προπαγανδιστικό περιεχόμενο, που παραπέμπει στην σοβιετική ατμόσφαιρα της εποχής.
Αν έχετε χρόνο δείτε το.

4 σχόλια:

  1. Αυτός ο Μιχάλκωφ τι σχέση είχε με το σκηνοθέτη, και την ταινία Ψεύτης ήλιος, ξέρουμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σκηνοθέτης είναι ο Νικήτα Μιχάλκωφ, γιός του συχωρεμένου Σεργκέι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εντάξει. Το υπέθεσα. Και για πες μου τώρα, σε ρώτησα και στα σχόλια της δικης μου σελίδας, τον ξέρεις τον συγγραφέα τον Αλέξανδρο που μένει στο Μελισσοχώρι;
    Και ήταν αλήθεια καλόγεροι αυτοί που μου γράψανε;
    Ρε παιδί, νόμιζα ότι μου έκανε πλάκα ο γιος ο Στέφανος, επειδή το έχει ξανακάνει και του έκανα και γω πλάκα με τη σειρά μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πραγματικά εντυπωσιακή μελωδία έχει ο εθνικός υμνος της Ρωσίας. Πάντα τον ξεχώριζα αναμεσα σε πολλούς άλλους.

    Τωρα μαθαμε και δυο πραγματα για την ιστορία του.
    Καλή ανάρτηση φιλε Cummulus

    ΑπάντησηΔιαγραφή