Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2013

Ἀνέγερση σύγχρονου ναοῦ στήν Βουλγαρία



 Τα παλιά χρόνια η οικοδόμηση των χριστιανικών ναών στη Βουλγαρία ήταν μια θεόπνευστη εργασία πρωταρχικής σημασίας και πήγαζε από την ανάγκη της ύπαρξης ενός χώρου όπου οι πιστοί θα μπορούσαν να λατρέψουν και να ευχαριστήσουν τον Θεό. Τα χρήματα για την κατασκευή των ναών συγκέντρωναν οι πιστοί, οι οποίοι συμμετείχαν και στις εργασίες οικοδόμησής τους. Ένα λαμπρό παράδειγμα αποτελεί ο Ναός – μνημείο «Αλεξάντερ Νιέφσκι» στη Σόφια, ο οποίος χτίστηκε με τις εισφορές χιλιάδων πιστών από ολόκληρη τη χώρα.

Παρά το ότι η οικοδόμηση νέων ναών δεν ανήκει στα θέματα προτεραιότητας του μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού, υπάρχουν Βούλγαροι οι οποίοι κάνουν ότι περνά από το χέρι τους για να τα καταφέρουν. Ένας απ’ αυτούς είναι και ο κ Πάβελ Γιανάκιεφ, βασικός χρηματοδότης και κτήτορας του νεόδμητου ναού των «Αγ. Αποστόλων Πέτρου και Παύλου» και πρώην αντιδήμαρχος της πόλεως Ντραγκομάν.

 «Η ιδέα για την κατασκευή του ναού γεννήθηκε πριν 12 χρόνια, όταν ήμουν αντιδήμαρχος του χωριού Γιαμπλότινα», λέει στη συνέντευξή του στο Ράδιο Βουλγαρία ο κ Γιανάκιεφ. «Την εποχή εκείνη με επισκέφτηκαν μερικές ηλικιωμένες γυναίκες και μου ζήτησαν να βοηθήσω να κατασκευαστεί ναός στην κοινότητα για να μην αναγκάζονται οι κάτοικοι να ταξιδεύουν στις κοντινές πόλεις για να εκκλησιαστούν. Αποφασίσαμε ο ναός να χτιστεί στον κεντρικό δρόμο που ενώνει όλα τα χωριά της περιοχής και η απόφασή μας αυτή βρήκε πολλούς υποστηρικτές. Αρχίσαμε να συγκεντρώνουμε χρήματα κι όταν συγκεντρώσαμε το ποσό των 1750 €, αν και τα χρήματα ήταν πολύ λίγα, αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε».
Ο Πάβελ Γιανάκιεφ, μαζί με τον φίλο και συμμαθητή του Ιλία Ιλίεφ, ο οποίος δραστηριοποιείται στο χώρο των οικοδομών, άρχισαν να αναζητούν την έκταση στην οποία θα χτίσουν και οικοδόμους. Ο Δήμος του Ντραγκομάν χάρισε στην εκκλησία το απαραίτητο οικόπεδο και το 2008 τέθηκε ο θεμέλιος λίθος.
«Στην αρχική οικοδόμηση του κτηρίου συμμετείχαμε περίπου έξι άτομα. Τα σχέδια έγιναν από την οικογένεια Λιούμπκα και Εμίλ Πέεβι και την κόρη τους Μαριάννα η οποία ζει στη Σόφια. Στη συνέχεια συνεργάστηκαν και άλλοι, όπως ο επιχειρηματίας Πέτερ Μπλαγκόεφ, ο οποίος έστειλε ομάδες εργατών για το σοβάτισμα και τη βαφή του ναού. Τελικά κατασκευάσαμε ένα υπέροχο ναό με τέσσερις τρούλους. Γνωριστήκαμε με τους αγιογράφους Μπογκντάνα Τοντορόβα και Κωνσταντίν Γκερτζίκοφ, οι οποίοι ανέλαβαν την εικονογράφηση. Με την οικονομική συνδρομή των πιστών αγοράστηκαν τα απαραίτητα υλικά και οι αγιογράφοι πρόσφεραν δωρεάν την εργασία τους. Το εικονοστάσι το κατασκεύασε ο γιός μου Κρασιμίρ Γιανάκιεφ, μαζί με ξυλογλύπτες από την πόλη Ελίν Πελίν, με χρήματα που πρόσφερε η επιχείρηση στην οποία εργάζεται. Τα κουφώματα και τον πατριαρχικό θρόνο κατασκεύασε ο γλύπτης Στέφαν Σαντούλοφ».
  
Στην κατασκευή του ναού εργάστηκαν περίπου 180 πιστοί και στη χρηματοδότησή του συμμετείχε ο Δήμος του Ντραγκομάν με το ποσό του ενός εκατομμυρίου €. Οι αγιογράφοι πρόσφεραν δωρεάν την εργασία τους.

«Ήταν μια μεγάλη πρόκληση για μας», λέει στη συνέντευξή της στο Ράδιο Βουλγαρία η αγιογράφος Μπογκντάνα Τοντορόβα. «Εκτός από την επιθυμία μας να δημιουργήσουμε όμορφα έργα έπρεπε να τηρούμε τους εκκλησιαστικούς κανόνες. Μαζί με τον Κωνσταντίν Γκερτζίκοφ ξεκινήσαμε και σιγά – σιγά ζωγραφίσαμε την οροφή και την Αγία τράπεζα. Μας βοηθούσαν και συμφοιτητές μας από την έδρα αγιογραφίας και τοιχογραφίας της Σχολής καλών τεχνών του Πανεπιστημίου της Σόφιας. Η εικονογράφηση ολόκληρου του ναού τελείωσε φέτος και το αποτέλεσμα είναι άκρως ικανοποιητικό. Βάλαμε όλη την καρδιά και την ψυχή μας στο έργο μας και κατά τη διάρκειά του νηστεύαμε, όπως το απαιτούν οι κανόνες. Η εικονογράφησή του είναι το πρώτο μας αυτόνομο έργο».

Η κατασκευή του ναού των «Αγ. Αποστόλων Πέτρου και Παύλου» ολοκληρώθηκε το 2012. Με την ευλογία του Πατριάρχη της Βουλγαρίας Μάξιμου, ο ναός αγιάσθηκε την 1η Σεπτεμβρίου. «Τον αγιασμό παρακολούθησαν περισσότερα από πεντακόσια άτομα, αριθμός μεγάλος για το μέγεθος της κοινότητάς μας», λέει με περηφάνια ο κ Πάβελ Γιανάκιεφ. «Ευχαριστώ όλους όσους βοήθησαν στην κατασκευή του, όλους όσους βοήθησαν να δημιουργηθεί ο υπέροχος αυτός ναός».

Πηγή:Βουλγαρική Ραδιοφωνία                    
Μετάφραση: Σταύρος Βανιώτης

2 σχόλια:

  1. Στην αρχη διαβαζοντας φιλε μου αυτην την αναρτηση αναρωτιομουν γιατι αποφασισες να βαλεις μια τετοια αναρτηση που εκ πρωτης δειχνει μια απλη ιστορία ίσως αδιαφορη για τους περισσοτερους αναγνωστες....

    Και τι με νοιαζει ειπα μεσα μου τι εκαναν οι Βουλγαροι; Μπραβο τους με για τους με χαρα τους....

    Ομως διαβαζοντας ολο και περισσοτερο τελικα κατεληξα οτι πολυ καλα εκανες και την ανεβασες...

    Πρωτον γιατι τελικα ειναι τοσες οι βλακωδεις ειδησεις που ακουμε καθημερινα που το κατι διαφορετικο ειναι που σου αλλαζει λιγο την σκεψη και την διαθεση.. σε παει καπου αλλου βρε αδερφε.

    Και το σημαντικοτερο...
    Μεσα απο την απλη αυτη ειδηση διαπιστωνεις οτι καποιοι Ορθοδοξοι αδερφοί μας που ταλαιπωρηθηκαν επι χρονια απο το κομμουνιστικο καθεστως της πατρίδας τους.. ειναι σε πολυ καλυτερο δρομο απο εμας που χρονια ολοκληρα με την χαρη του Θεου απολαμβανουμε πληρη θρησκευτικη ελευθερια...

    Ειναι λοιπον μια αναρτηση διδακτικη για ολους μας...
    Δυσκολα συναντας τετοια πιστη αναμεσα στους αδερφους μας Ελληνες στα σημερινα χρονια....

    Μπραβο φιλε μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Θάνο.
      Ἀνέβασα τήν άνάρτηση γιατί μέ έντυπωσίασε, τό ὁτι τόσα χρόνισ θρησκευτικπης καταπίεσης καί μάλιστα μέ ἐπιστημονικε΄ς μεθόδους-δέν κατάφεραν νά σβήσουν τό θρησκευτικό συναίσθημα τῶν χριστιανῶν. Θυμήθηκα τώρα το ἐξῆς. Τά τελευταῖα χρόνια τοῦ καθεστῶτος στπην Βουλγαρία, ἔρχονταν στήν Θεσσαλονίκη γιά τουρισμό βουλγαρικά γκρούπ, μέ ἀρχηγό πάντοτε, πιστό ἄτομο τοῦ κόμματος. Ἕνα τέτοιο γκρούπ μιά φορά ἀποτελεῖτο ἀπό Σαρακατσάνος οἱ ὁποίοι ἐγκλωβίστηκαν στίς βοσκές τῆς Βουλγαρίας τό 1947. Μιά Σαρακατσάνα λοιπόν, ζητοῦσε στήν ἐκκλησία τοῦ Ἀγίου Δημητρίου, Θυμίαμα γιά νά κάνουν τρισάγια στά μνήματα! Μέχρι καί τό θυμίαμα τού στεροῦσαν, αὐτοί πού μάχονται γιά τά "δίκαια τῶν έργαζομένων".
      Τό ἄλλο πού πρόσεξα στήν εἴδηση, εἶναι τό σημεῖο που λένε οἱ ἁγιογράφοι πώς ΝΗΣΤΕΥΑΝ κατά τήν διάρκεια τοῦ ἔργου!

      Διαγραφή