Κυριακή 18 Απριλίου 2010

Κατσικάκι Καπαμά

Για σήμερα κυριακή, είχαμε μιά πρόταση από την cummulo-μαμά για κατσικάκι στον φούρνο με πατάτες. Φυσικά και την δεχθήκαμε, (χεχε!) αλλά επειδή είχα βάλει στο μάτι μιά παραδοσιακή συνταγή με κατσικάκι καπαμά, δεν άφησα την ευκαιρία και της ζήτησα να με δώσει ένα κομμάτι για να το μαγειρέψω με αυτόν τον τρόπο.
Η συνταγή.
Την συνταγή την βρήκα σ΄ένα φυλλάδιο της νομαρχίας Θεσσαλονίκης, στο οποίο περιγράφονται παραδοσιακές συνταγές από τα χωριά του νομού. Λέγοντας παραδοσιακές, εννοούμε τις συνταγές που μαγειρεύονται χωρίς πολλές ...φιοριτούρες σε υλικά, σκεύη κλπ.
Η συνταγή "Καπαμάς" είναι από το χωριό Βρασνά, το οποίο θα το συναντήσουν όσοι ταξιδεύουν από την Εγνατία οδό πρός την Καβάλα, λίγο πρίν την έξοδο για την Ασπροβάλτα। Κατά το βιβλιαράκι, " σύμφωνα με τις γυναίκες που έχουν ζήσει πάνω από εκατό χρόνια στην περιοχή αυτή, η παράδοση του πιάτου υπολογίζεται να έχει ξεκινήσει γύρω στο 1800) Η συνταγή, από σεβασμό στην ...ηλικία της, ακολουθήθηκε ευλαβικά, όπως ακριβώς την βρήκα।
Τα υλικά।









2 κιλά κατσικάκι, 2 κούπες ρύζι γλασσέ η καρολίνα, 1 κιλό μαρούλια 1 ματσάκι φρέσκα κρεμμύδια, 1 ξερό κρεμμύδι, δυόσμο ξερό ή φρέσκο, μισό ματσάκι μαιντανό, 300 γρ। σταφίδες σουλτανίνα, λίγο πελτέ, 1 φλιτζάνι του καφέ λάδι, και αλάτι-πιπέρι

Το μαγείρεμα।








Σωτάρουμε και βράζουμε το κατσικάκι κρατώντας το ζουμί। Σε άλλη κατσαρόλα σωτάρουμε το κρεμμύδι (ξερό και φρέσκα) και τα μαρούλια। Ρίχνουμε τον μαιντανό, τον δυόσμο, αλάτι και πιπέρι। Προσθέτουμε λίγο από τον πελτέ, και τ΄αφήνουμε να μαραθούν।
Όταν είναι έτοιμα ρίχνουμε το ρύζι και τις σταφίδες και αφήνουμε να βράσουν 3-4 λεπτά.
Κατόπιν σε ταψί στρώνουμε τα λαχανικά με τις σταφίδες και το ρύζι, και από πάνω τοποθετούμε τα κομμάτια του κρέατος με μιά υποψία πελτέ πάνω στο καθένα। Σκεπάζουμε το ρύζι με το ζουμί από το κρέας και το βάζουμε στον φούρνο. Αν το μαγειρέψετε σε γάστρα, θα χρειαστεί στο τέλος να ξεσκεπάσετε για ν΄αποκτήσει το κρέας μιά ωραία "πετσούλα".
Tο αποτέλεσμα.

5 σχόλια:

  1. Βρασνά είπες; Για να πάμε καμιά βόλτα να το γευτούμε επί τόπου!
    Η γιαγιά μου το έφτιαχνε συχνά και με αρνάκι.
    Εμείς ποτέ. Και ο λόγος είναι ότι μόνο εγώ τρώω όλα τα είδη των κρεάτων.
    Λες να το προσπαθήσω μόνο για μένα;
    Ούτε για δοκιμή δεν θα δώσω!
    Καλή εβδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα Δύσπιστε, Χριστός Ανέστη.
    Προτείνω οπωσδήποτε να το κάνεις έστω για σένα. Οσο για την προτίμηση της γιαγιάς σου, να σε πω την αλήθεια και γω το σκέφθηκα για μια άλλη φορά. Καλή εβδομάδα και σε σένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τα σάλια μου πέσανε!
    Με κόλασες με το δαίμονα της γαστριμαργίας:-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Α, μάλιστα κυρία μου, για το κατσικάκι μας ξέρετε να λέτε, για το που βγάλαμε τα χιόνια δεν μας λέτε τίποτα ε; Καλή είσαι και του λόγου σου :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλέ άμα πεινάς τα κατσίκια βλέπεις μπροστά σου, δε βλέπεις τα χιόνια που λιώσανε, για ΟΝομααα!
    Το άκουσες το ωραίο Κυπριώτικο τραγούδι που ανέβασα για τον Αγιο Γεώργιο;
    Νομίζω ότι θα έπρεπε να το ανεβάσεις και συ πέρα από τα απολυτίκια...με όλο το σεβασμό, βεβαίως βεβαίως...

    ΑπάντησηΔιαγραφή