Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2010

"Ισχυροί δήμοι¨; Η καινούργια καραμέλα

Αγαπητέ επισκέπτη,

Όπως γνωρίζεις ένα από τα θέματα της δημοσιότητας είναι και αυτό της νέας διοικητικής δαίρεσης του ελληνικού κράτους, με την ονομασία ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ, και που στην ουσία είναι το σχέδιο ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ ΙΙ.
Σύμφωνα με αυτό το σχέδιο, προβλέπεται η συνένωση υφισταμένων δήμων, έτσι ώστε να δημιουργηθούν λιγότεροι αλλά «ισχυρότεροι» τοιαύτοι. Επίσης προβλέπεται η κατάργηση των νομαρχιών έτσι όπως τις γνωρίζουμε σήμερα και εν τέλει, η δημιουργία δεκατριών περιφερειών, με «αυξημένες αρμοδιότητες» οι οποίες θα έχουν αιρετό περιφερειάρχη. Όλη αυτή η κίνηση γίνεται προς τον σκοπό της αποτελεσματικότερης διοίκησης του κράτους, επ΄ωφελεία των ελλήνων.
Προσωπικά, αδυνατώ να καταλάβω πως θα γίνει αυτό. Η μεγιστοποίηση δηλαδή της ωφέλειας. Αυτοί οι οποίοι θα διοικήσουν τους μεγάλους και «ισχυρούς « δήμους, είναι αυτοί οι ίδιοι που διοικούν σήμερα την πατρίδα, από το επίπεδο των «ανίσχυρων» δήμων, των νομαρχιών, έως αυτής της ίδιας της κυβέρνησης. Ίσως όχι «ίδιοι» σαν φυσικά πρόσωπα, αλλά οι «ίδιοι» σαν λογικές βερμπαλιστικού, μαξιμαλιστικού κενού πολιτικού λόγου και ανικανότητας διοίκησης.
Είναι οι άνθρωποι που την μια μέρα τους ακούς να υπερασπίζονται μέχρι θανάτους τις μικρές κοινωνίες, να μιλάνε με πάθος για «απελευθέρωση των τοπικών δυνάμεων», και την άλλη μέρα με την ίδια ευκολία να υπερθεματίζουν για τις λογικές των «ισχυρών» διοικητικών σχημάτων.
Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που δεν μπορούν σήμερα να κάνουν κουμάντο του μικρούς-ανίσχυρους δήμους με περιορισμένα κονδύλια, και θα κάνουν κουμάντο στους μεγάλους και «ισχυρούς» δήμους, μέσα από την έκταση των οποίων θα πρέπει να αντιμετωπίσουν και να λύσουν πολύ μεγαλύτερα προβλήματα; Συγνώμη, αλλά κάπου με πιάνουν τα γέλια. Και ευτυχώς γι αυτούς, ο μέσος Έλληνας, ασχολούμενος με την επιβίωση του δεν αρπάζει τις ντομάτες……
Iσχυροί» δήμοι λοιπόν, ισχυρότερη φεουδαρχική αντίληψη για τους δημάρχους.
Και δεν είναι σχήμα λόγου η φράση αυτή, γιατί σήμερα – με τους ανίσχυρους δήμους- οι δήμαρχοι διαχειρίζονται –ανεξέλεγκτα βεβαίως- όχι μόνο τεράστια κονδύλια, αλλά επίσης συνειδήσεις και συναισθήματα, κατά τον τύπο των φεουδαρχών της δυτικής ευρώπης
Όλα αυτά όμως, τα κουραφέξαλα «περί ισχυρών δήμων» είναι απαραίτητα για την δημιουργία των δεκατριών περιφερειών στις οποίες θα κατατμηθεί η χώρα, (όπου και το ζουμί της υπόθεσης) για τις οποίες όμως περιφέρειες αγαπητέ επισκέπτη, θα σε απασχολήσω στο επόμενο σημείωμα μου.

Δικός σου,
Cummulus

2 σχόλια:

  1. Το δικό μου βρώμικο μυαλό πάει στην περαιτέρω ανεξαρτητοποίηση αυτών των μεγαλύτερων Δήμων, μέχρι της Ομοσπονδίας, κατά το Γερμανικό σύστημα, των καντονίων της Ελβετίας ή και των ΗΠΑ!!
    Με αυτό τον τρόπο θα μπορούν να "παραχωρηθούν" ευκολώτερα οι Δήμοι της Μακεδονίας στην υπό δημιουργία "Βαλκανική Δημοκρατία" και η Θράκη στους "άλλους", που ήδη κάνανε σημαία και "Εθνικό" Ύμνο...
    Το σενάριο δεν είναι τόσο παρωχημένο όπως μας φαινόταν πριν από 20+ χρόνια.
    Οι δοκιμές πάντως δεν λείπουν από πολλά χρόνια, από το ποδόσφαιρο (ΠΑΟΚ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ), μέχρι το πρόσφατο κλείσιμο των Τεμπών. Εκεί δηλαδή που θα είναι τα σύνορα!!
    Ελπίζω να πεθάνω σύντομα και να μη το δω τελειωμένο....
    Καλό μεσημέρι φίλτατε Cummulus

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το μυαλό σου Δύσπιστε αν είναι βρώμικο, βρώμικο είναι και το δικό μου, και όσων ανησυχούνε. Πάντως, στην επόμενη ανάρτηση θα επεκτείνω τις σκέψεις μου, που όπως βλέπω είναι λιγο-πολύ και δικές σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή