Πέμπτη 18 Ιουνίου 2009

Αφανείς Γηγενείς Μακεδονομάχοι.

Την αγάπη μας για την Μακεδονία, δεν μπορούμε αλλά και ούτε θέλουμε -πως θα μπορούσε να γίνει άραγε-να την κρύψουμε. Για τον λόγο αυτό, παρουσιάζουμε με πολύ χαρά και συγκίνηση την εξαιρετική έκδοση της ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ, με τίτλο, ΑΦΑΝΕΙΣ ΓΗΓΕΝΕΙΣ ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΙ. Στο βιβλίο αναφέρονται ονομαστικά, στοιχεία για 3.500 ντόπιους Μακεδονομάχους των χρόνων 1903-1913. Στην διάταξη του βιβλίου, τα ονόματα είναι κατανεμημένα κατά νομούς, κωμοπόλεις και χωριά. Το εξώφυλλο διακοσμεί πορτραἰτο του θρυλικού καπετάν-Κώττα από την Ρούλια της Φλώρινας, μιάς φυσιογνωμίας από τις πλέον εμβληματικές του Μακεδονικού Αγώνα. Από τον πρόλογο της εκδόσεως διαβάζουμε:

"Οσα χιλιάδες ονόματα γηγενών αφανών Μακεδόνων μαρτύρων και ηρώων ανέσυρε η Εταιρεία από την λήθη και επαναφέρει στό φώς, δεν εξαντλούν ασφαλώς το Συναξάρι των γηγενών αφανών Μακεδόνων μαρτύρων και ηρώων κατά την δραματική όσο και κομβική δεκαετία 1903-1913. Απομένουν ακόμη πολλοί αφανείς. Είναι, όμως, ο πρώτος φόρος τιμής και ευγνωμοσύνης. Επί πλέον είναι η Αλήθεια.
Αυτοί είναι η βαρύτιμη κληρονομιά μας, οι άγιοι κεκοιμημένοι μας, οι αλάνθαστοι οδηγοί μας. Τους ανήκει η τιμή και η δόξα. Μόνον τα ζωντανά Εθνη ευγνωμονούν εσαεί τούς νεκρούς τους και τηρούν άγρυπνη την μνήμη τους. Η εκπλήρωση τούτου του χρέους δικαιώνει τα Έθνη, τα ολοκληρώνει και τα στερεώνει. Τα συνέχει και τα εμπνέει. Τα οδηγεί.
Με τούτο εδώ το αγιοκέρι, αναμμένο στην μνήμη τους εσαεί, θα αγαλλιασθούν οι ψυχές των κεκοιμημένων μας που οι ιερές σκιές τους εξακολουθούν να φρουρούν την γενέθλια γη μας"


Δεν νομίζω αγαπητοί επισκέπτες αυτού του φτωχού μπλόγκ, να χρειάζεται κάτι περισσότερο για να αποκτηθεί από όλους, αυτό το βιβλίο.
Να σημειώσουμε μόνο, ότι συμφωνα με την Ε.Μ.Σ, θα υπάρξει και δεύτερη έκδοση, γι αυτό όσοι μπορούν να συνδράμουν με περισσότερα στοιχεία ας το κάνουν.
Θα πρότεινα επίσης, να ρίξετε μια ματιά στο νέο σκοπιανό "κατόρθωμα" με το διαφημιστικό τους βίντεοκλιπ, αλλά και σε μια σημαντική ανάρτηση από το Greek American News Agency




1 σχόλιο:

  1. Την έχω διαβάσει την ιστορία του καπετάν Κώττα.
    Είναι καταπληκτική και δείχνει ότι η γλώσσα δεν είναι περιοριστικό στοιχείο της εθνικής συνείδησης. Ο καπετάν Κώττας ήταν σλαβόφωνος. Θεωρούσε τον εαυτό του Μακεδόνα και μετά απο μια ολονυκτια συζήτηση με τον Μητροπολίτη Καστοριάς Γερμανό Καραβαγγέλη ένοιωσε να φουντώνει μέσα του το ελληνικό ηρωικό πνεύμα. Εγινε ο τρόμος και ο φοβος των Βουλγάρων. Μετα απο τους αγωνες του συνελήφθει απο τους Βουλγάρους κομμιτατζήδες, προγόνους των σημερινών Σκοπιανών και απαγχονίστηκε αν δεν κανω λάθος στο Μοναστήρι φωνάζοντας στα σλαβικά Ντα ζιβι Γκιρτσια "Να ζει η Ελλάς"!!!!!
    http://www.egolpio.com/HISTORY/kapetan_kotas.htm

    ΑπάντησηΔιαγραφή