Τρίτη 2 Ιουνίου 2009

Η Παναγία Καλαμού στην Ξάνθη


Η Ξάνθη, από βόρεια καλύπτεται από δασωμένα υψώματα, στα οποία βρίσκονται δύο μοναστήρια, αφιερωμένα στην Παναγία. Τό ανδρικό της Παναγίας της Αρχαγγελιώτισσας, και το γυναικείο της Παναγίας της Καλαμούς. Στο βιντεάκι που ακολουθεί, παρουσιάζουμε ένα μικρό οδοιπορικό στην Παναγία την Καλαμού. Στο μοναστήρι μπορεί κανείς να πάει με τα πόδια, κάνοντας μιά εξαιρετική βολτίτσα μέσα στο δάσος. Η διάρκεια της πορείας για να πάει κανείς με τα πόδια είναι περίπου 50 λεπτά, και κάτι λιγότερο για να επιστρέψει. Τα αυτοκίνητα είναι ελάχιστα στον δρόμο, περισσότεροι είναι οι περιπατητές, και αν κανείς την επσιτροφή του την υπολογίσει αργά το απόγευμα τότε που σουρουπώνει, το περιβάλλον γίνεται μαγευτικό

Στο post, έγινε αναβάθμιση.

9 σχόλια:

  1. Πολύ όμορφο, διακριτικό και με ευαισθησία γυρισμένο το βιντεάκι από το οδοιπορικό σου στην Παναγία Καλαμού. Έχω επισκεφθεί και τα δύο αυτά μοναστήρια στην Ξάνθη και προτείνω σε όσους δεν πήγαν να το κάνουν όταν επισκεφθούν την πόλη. Αξίζει ένα προσκύνημα μέσα σε ένα πανέμορφο φυσικό τοπίο.
    Πολύ όμορφο και το blog σου, χαίρομαι που σε βρήκα (μέσω της ΕΥΗΣ που μας χάρισε δωράκια και την αγάπη της).

    Να είσαι καλά,
    καλό βράδυ CUMMULUS

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Παρότι παλαιότερα έχω επισκεφτεί τη Ξάνθη, δεν είχα την ευκαιρία να πάω και στο μοναστήρι της Παναγίας. Το τοπίο πραγματικά υπέροχο!!!! Χορταίνει το μάτι πράσινο........ Ευχαριστούμε που μας ταξίδεψες!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @ Vasiliki Καλημέρα και καλώς ήλθες
    Ευχαριστώ για τον καλό σου λόγο. Το τοπίο είναι πραγματικά όμορφο. Βέβαια θα πρόσεξες ότι υπάρχει μιά φωτογραφία που δείχνει υλοτομημένα δένδρ. Είναι "αραιώσεις"του δασαρχείου τις οποίες προσωπικά δεν καταλαβαίνω.
    Οι αναρτήσεις στο μπλογκ σου είναι τόσο όμορφα οπτικοποιημένες, που είχα την αίσθηση πως περπατούσα σε κήπο. Πως φαίνεται η γυναικεία λεπτότητα βρέ παιδί μου...
    Θα χαίρομαι να σε βλέπω
    @ ΕΥΗ Καλημέρα!
    Ηθελα να σε πώ, ότι η συνταγή με την πίτσα μ΄αρεσε, γιατἰ εγώ κάνω μιά συνταγή "πίτσα εκστρατεία" δηλαδή κάπως αντρική και όχι τόσο ντελικάτη. Θα δοκιμάσω όμως με την δικιά σου. Χαιρετισμούς στό team!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μοναστηρι επιγειος παραδεισος. Οταν ανεβουμε Θεσσαλονικη το καλοκαιράκι πρέπει να πάμε.
    Κώστα είστε τυχεροί ζειτε στην Μακεδονία που είναι το ένα μερος καλυτερο από το άλλο. Φυσικά το Μοναστήρι είναι Ξάνθη (Θράκη) αλλά κι η Θράκη είναι φυσική και γεωγραφική συνέχεια της Μακεδονίας που είναι κυριολεκτικα παραδεισος. Γι αυτο την επιβουλεύονται οι Βουλγαροσκοπιανοί αλλά και οι Τούρκοι.

    Τελικα η Ελλάδα είναι όντως η πιο ωραία χώρα του κόσμου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ναρθείτε Θάνο, και ελπίζω να έχετε χρόνο να πιούμε ένα ουζάκι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ειναι καπου εκει κοντα και η Ιερα μονη Αγιου Πορφυριου?
    καλη σας μερα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. υπαρχει κ ειναι περιπου 10κμ απο την ξανθη πανω στον δρομο για σταυρουπολη στα αριστερα

      Διαγραφή
    2. ά...μἀλιστα, μάλιστα, τώρα τό θυμήθηκα, εἶναι χτισμένο πάνω στόν παλιό δρόμο, πού εἶναι παράλληλος μέ αὐτόν που χρησιμοποιοῦμε τώρα. Δέν ἔχω ἀκούσει ὄμως νά εἶναι ἐπανδρωμένο, ἔτσι δέν εἶναι;

      Διαγραφή
  7. Οχι, εκεί κοντά δεν υπάρχει μοναστήρι με αυτό τό όνομα. Το πλησιέστερο μοναστήρι, σε 2 χιλ, απόσταση είναι της Παναγίας της Αρχαγγελιώτισσας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή