Δευτέρα, 27 Απριλίου 2009

Οι Ομηροι των Σκοπίων


Το 2008 κυκλοφόρησε απότην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών (εδρεύει στην Θεσσαλονίκη), μιά μονογραφία με τίτλο "ΟΙ ΟΜΗΡΟΙ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ". Η μονογραφία βασίζεται σε αρχειακό υλικό της κεντρικής κυβέρνησης της Γιουγκοσλαβίας, της τοπικής κυβέρνησης των Σκοπίων αλλά και της Βουλγαρίας, και πραγματεύεται κυρίως την σύνθεση των προσφύγων, τις προσπάθειες κάποιων εξ' αυτών να επιστρέψουν, όπως και θέματα περιουσιών τους.
Παραθέτω ένα τμήμα από τον πρόλογο, που υπογράφει ο πρόεδρος της εταιρείας, κ. Ν. Μέρζος.
" Κατά τον κρίσιμο ιστορικό χρόνο 1944-1967, (...), οι ονομαζόμενοι <Αιγιάτες Μακεδόνες>, δεν αποτελούσαν καμία συμπαγή πληθυσμιακή ομάδα ούτε είχαν όλοι την ίδια εθνική ταυτότητα που σταδιακά, αργότερα προσέλαβαν ή, σε αρκετούς, άλλοι τους επέβαλλαν, Στό τότε ομόσπονδο κομμουνιστικό κράτος των Σκοπίων συναθροίστηκαν τελικά Ελληνες υπήκοοι και μικρά παιδιά. Είναι αδρομερώς οι εξής:
1. Φυγόδικοι δοσίλογοι συνεργάτες των Βουλγάρων και Γερμανών κατακτητών κατά την Κατοχή στην Ελληνική Μακεδονία.
2. Σλαβομακεδόνες φυγόστρατοι του ΕΛΑΣ το 1944 και του ΔΣΕ το 1948, που, μετά την διαφωνία τους ε την ηγεσία του ΚΚΕ, εγκατέλειψαν τον ένοπλο αγώνα και κατέφυγαν στο κράτος των Σκοπίων όπου, μαζί με επιχώριους οψίμους Παρτιζάνους, συγκρότησαν τις δύο Ταξιαρχίες Κρούσης της Ταξιαρχίας του Αιγαίου.
3. Σλαβομακεδόνες της πολιτικής και στρατιωτικής οργάνωσης ΝΟΦ, έως το 1943 ΣΝΟΦ, άνδρες και γυναίκες, που αποτελούσαν οργανικό αυτόνομο τμήμα του ΔΣΕ και πολέμησαν στις γραμμές του μέχρι την οριστική ήττα το 1949. Μερικοί απ΄ αυτούς, κάτοικοι ακριτικών χωριών συναποκόμισαν και τα μικρά παιδιά τους.
4. Μαχητές του ΔΣΕ, άνδρες και γυναίκες, προερχόμενοι από την ελληνική Μακεδονία, αλλά και από άλλες περιφέρειες της Ελλάδος, μετά την ήττα το 1949.
5. Μικρά παιδιά, χωρίς γονείς αρχικά, που μετήχθησαν στα όμορα κομμουνιστικά Κράτη .
Είναι το <παιδομάζωμα> της μιάς πλευράς του Εμφυλίου, και το <παιδοφύλαγμα> της άλλης."

Τήν μονογραφία την ανεβάσαμε στο κανάλι μας στο stribd (δείτε εδώ) απ ' ὀπου μπορείτε να την διαβάσετε ή και να την κατεβάσετε.

4 σχόλια:

 1. ΧΤΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ και ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ....
  Καλώς σε βρήκα...
  Κάποια άλλη στιγμή θα μελετήσω την σελίδα σου γιατί τώρα είμαι λίγο βιαστική....
  Πάμε για δουλειά.....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Εva, Αληθώς Ανέστη Ο Κύριος. Χρόνια Πολλά και σε σένα. Εύχομαι ότι ποθείς. Καλή δουλειά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ.ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΟ ΚΑΤΕΒΑΣΩ ΑΠΟ http://www.scribd.com/document_downloads/14617087?extension=pdf&secret_password= ΓΙΑΤΙ ΚΟΛΛΑΕΙ.ΑΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΟ ΔΙΟΡΘΩΣΕΤΕ,ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΔΙΑΔΟΘΕΙ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. @ Ανώνυμο.
  ΑΛΗΘΩΣ ΑΝΕΣΤΗ Ο ΚΥΡΙΟΣ. Καλό μήνα και σε σας.
  Σχετικά με το βιβλίο:
  Πατήστε το Dowunloads από την γραμμή εργαλείων του scribd. Ανοίγει ένα πινακάκι που γράφει, Download this document as: Adobe Acrobat (pdf)
  Plain Text (txt)
  Κάντε κλίκ στό Αdobe, και θα φανεί το εξώφυλλο του βιβλίου. Από την γραμμή εργαλείων πατήστε το σύμβολο της δισκέττας. (2ο από αριστερά). Θα σας ζητηθεί να αποθηκεύσετε το βιβλίο. Διαλέξτε την επιφάνεια εργασίας και πατήστε "αποθήκευση". Κατόπιν από την επιφάνεια εργασίας, και το σχετικό εικονίδο ανοίγει κανονικά το αρχείο.
  Αν συναντήσετε πάλι πρόβλημα, ενημερώστε με σχετικά και θα σας το στείλω με μέιλ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή