Παρασκευή 24 Απριλίου 2009

Ο κυρ-Μανώλης ο ψάλτης


Ο κυρ-Μανώλης ο ψάλτης, έψαλλε στον Αγιο Χαράλαμπο το τελευταία 19 χρόνια., αλλά ψάλτης πρέπει να ήτανε για άλλα 30, στο σύνολο δηλαδή 50 χρόνια. Είχε μια φωνή βαριά, με μεταλλικό χρώμα., που την άνοιγε και την βάθαινε εκεί που έπρεπε, όντας γνώστης της βυζαντινής μουσικής. Δεν έψελνε γρήγορα, ούτε και αργά, Δεν επιδείκνυε την φωνή του. Δεν την ανέβαζε υπέρμετρα ψηλά, και έτσι δεν έκανε φάλτσα. Εψελνε έτσι όπως έπρεπε να ψέλνει. Με σεβασμό στα ψαλτικά. Εξ΄ άλλου ήτανε και ένας σεμνός άνθρωπος. Αθόρυβος. Τελείωναν οι ακολουθίες, έπαιρνε αντίδωρο, αν ήταν θεία λειτουργία, έβγαζε το ράσο του, φορούσε το καπέλλο του, το πάντα αντίστοιχο για την εποχή, πιανότανε αγκαζέ με την σύζυγο του, και έφευγαν σιγά-σιγά για το σπιτικό τους.
Την Μεγάλη Πέμπτη, ύστερα από μια σύντομη ασθένεια, ο κυρ-Μανώλης ο ψάλτης, στα 80 του χρόνια, πλήρης ημερών εγκατέλειψε για πάντα το δεξί ψαλτήρι, αποχωρώντας από τον κόσμο.
Η κηδεία του, έγινε την Μεγάλη Παρασκευή στην εκκλησία του Ευαγγελισμού και την διάβασε ο μητροπολίτης Νεαπόλεως, σεβασμιώτατος Βαρνάβας,. Πρώτη φορά παραβρέθηκα σε κάτι παρόμοιο.
Μπροστά στην Ωραία Πύλη o Επιτάφιος, και μπροστά από τον Επιτάφιο, η σορός του κυρ-Μανώλη. Οι πιστοί που περίμεναν να προσκυνήσουν τον Επιτάφιο, παρίσταντο και στην κηδεία του του, και αυτό φάνηκε, όταν με το “δι΄ ευχών…΅ της εξόδιας ακολουθίας, έκαναν τον σταυρό τους και αυτοί οι προσκυνητές του Επιταφίου , και όχι μόνο οι άνθρωποι που παραβρέθηκαν για να τιμήσουν τον εκλειπόντα.
Ο δεσπότης αφού αναφέρθηκε στην ψαλτική ικανότητα του κυρ-Μανώλη, μέσα σε συγκίνηση είπε στον κόσμο, ότι ο κυρ-Μανώλης έφυγε την συγκεκριμμένη ημέρα, γιατί θέλησε ο Κύριος κατά την κάθοδο του στον άδη, να τον έχει κοντά του για να ισοκρατεί. Γι΄αυτό επίσης έχουμε και τις δύο κηδείες, Τον Επιτάφιο Του Κυρίου, και του κυρ-Μανώλη.
Η χήρα του, τον αποχαιρέτησε σεμνά , με χριστιανική αξιοπρέπεια, φιλώντας το φέρετρο του και λέγοντας μόνον, ¨καλό παράδεισο Μανώλη΅
Εμμανουήλ του ιεροψάλτου, αιωνία η μνήμη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου