Τρίτη 24 Μαρτίου 2009

Σςςς....! τώρα μιλάει αυτός, που ήταν ΕΚΕΙ!


Τέτοιες μέρες χαράς, μέρες πανηγυρικές, Εορτή της Εθνικής Παλλιγενεσίας και του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, με περισσότερη ένταση ακούγονται οι γνωστές φωνές που αμφισβητούν τον ρόλο της Εκκλησίας, στην επανάσταση του ΄21.
Αυτές τις φωνές ,τις απαντάει ο
Φωτάκος (Φώτης Χρυσανθόπουλος) πρώτος υπασπιστής του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη.
Εχει τον λόγο, και μιλάει μέσα από τα Απομνημονεύματα του
(δείτε εδώ), από τα οποία σταχυολογούμε τα παρακάτω:

Σελίδα 6:
Αναφέρει ότι στα Καλάβρυτα μυήθηκαν οι αρχιερείς και ότι οι πατέρες στο (μοναστήρι) Μέγα Σπήλαιο ήσαν κατηχημένοι, και (ότι) εξαπλώθηκαν παντού στην Πελοπόννησο, για να διαδώσουν τα της (φιλικής) εταιρίας.

Σελίδα 7:
Εδώ ο Φωτάκος, αναφέρει ότι οι αρχιερείς παρακινούσαν/προέτρεπαν τους ιερείς να διαβάζουν παρακλήσεις νύχτα και μέρα, και τους πνευματισκούς ν απαρακνούν τους πιστούς στην επανάσταση, γιατί ο Θεός έπλασε τους ανθρώπους ελέυθερους. Παραθέτει επίσης και συγκεκριμμένη ευχή του (μητροπολίτου) Ελους Ανθίμου, στό κείμενο της οποίας διαβάζουμε τα εξής:
"εν τούτω νικάτε απόγονοι των Ελλήνων οι χριστώνυμοι, και της εκκλησίας ευσεβή τέκνα, και καταβάλλετε τους αθέους Αγαρηνούς"

Σελίδα 9:
Παρατίθεται ένα γεγονός, στό οποίο ένας Τούρκος πράκτορας, προσποιούμενος τον χριστιανό προσπάθησε κατά την διάρκεια ψεύτικης εξομολόγησης, να εκμαιεύσει πληροφορίες από τον Ελους Ανθιμο, ο οποίος: ".
..έκαμε τότε σημεία της (φιλικής) εταιρείας, αλλά καθώς είδεν ότι δεν εννόησε (ο υποτιθέμενος χριστιανός) τίποτε, εκατάλαβεν ότι είναι Τούρκος...", καί άρχισε να τον παραπλανεί.

Σελίδες 12 και 13
Εδώ, ο Φωτάκος αναφέρεται στον ερχομό από την Βλαχία του αρχιμανδρίτη Γρηγορίου Φλέσα, του γνωστού μας "Παπαφλέσσα", ως αντιπροσώπου της Γενικής Αρχής, ο οποίος πληροφορεί τους προύχοντες, οι οποίοι θέλανε να τον φυλακίσουνε ότι, "... η 25η Μαρτίου είναι η πρώτη ημέρα της επαναστάσεως...", μέρα που καθορίσθηκε από τον Υψηλάντη.

Οι γνωστές φωνές πλέον, ακούγονται ως κύμβαλα αλαλάζοντα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου