Παρασκευή, 16 Σεπτεμβρίου 2011

Ἡ μάχη τοῦ Κανελλονιοῦ. (Ἀφιερωμένο στήν Γαστεροπλήξ)

Ἔτοιμα γιά τήν Τελική Φἀση τοῦ Ἀγῶνος
 Σᾶς παρουσιάζω σήμερα τά κανελόνια a la cummulus. Θά μέ πεῖτε,
-Σιγά τά ὠά ρέ Κούμμουλε, κανελλόνια θά μᾶς δείξεις;
-Ναί κανελλόνια, καί μήν τά ὑποτιμᾶτε καθόλου παρακαλῶ . Εἶναι ἕνα καλό πιάτο, εὔκολο, καί πίνοντας  μπυρίτσα γίνεται καί παρεϊστικο.
Λοιπόν πολλά εἴπαμε, καί τώρα  ἐπί τό ἔργον.
Ἀρπάξτε λοιπόν τίς κουτάλες καί βούρ έναντίον τοῦ ἐχθροῦ.
Ὁ ἐχθρός

500 γραμμ. κυμᾶ μοσχαρίσιο (ὄχι ἀπό ἐκεἶνον τόν ὑγειϊνό τόν ἄπαχο, πού ἡ γεύση του  μοιάζει μέ γρασίδι)
Ἕνα κρεμμύδι ξερό (προσέξτε μήν εἶναι ἀπό ἐκεῖνες τίς γλυκατζοῦρες)
Μία τριμμένη φρέσκια τομάτα + λίγη ζαχαρίτσα
50 πάνω-κάτω, γραμμ. τριμμένο τυρί άπ΄ αὐτό πού γουστάρετε. (ἀλλά ἀς εἶναι λίγο ἀλμυρούτσικο)
Ὀλίγον μαϊντανό.
Λίγο κόκκινο κρασί.
Ἀλας καί pepper
Πῶς μαχόμεθα ὑπέρ τῆς γεύσεως (!)
Α΄ Φάση ἀγῶνος
Κατά τά εύκόλως ἐννοούμενα καί συχνάκις ἐπαναλαμβανόμενα, τσιγαρίζουμε (σωτάρουμε κατά τούς νέο-μάγειρες) τό κρεμμύδι καί τό κρέας,  καί ρίχνουμε τά ὑπόλοιπα ὑλικά. Βράζουμε σέ σιγανή φωτιά γιά μικρό χρονικό διάστημα, ἀφοῦ ἀργότερα,  θά τά ἔχουμε στόν φοῦρνο γιά εἰκοσιπέντε περίπου λεπτά.
Ἀφήνουμε τό σκεῦος καί τήν γέμιση νά κρυώσουν.
Β΄Φάση Ἀγῶνος.
Βράζουμε σέ ἀλατισμένο νερό τά κανελλόνια γιά 4 λεπτά (ἄν εἶναι τῆς Μπαρίλα).
Ὅταν τά σουρώσουμε, (δέν τά ξεπλένουμε, ἔντάξει;)  καί ἐνῶ τα ἔχουμε στό σουρωτήρι, τά πασπαλίζουμες μέ λίγο λάδι φροντίζοντας νά λαδωθοῦν ὅλα τά κανελόνια. Αὐτό μᾶς βοηθάει στό νά μήν κολλήσουνε μεταξύ τους τά ζυμαρικά μέχρι νά κρυώσουν, τόσο γιά νά  μποροῦμε εὔκολα να τά γεμίσουμε,  ἀλλά καί γιά τό  ψήσιμο
Γ΄ Φάση Ἀγῶνος.
Ἀφοῦ κρυώσουν ὅλα τά ὑλικά, παίρνουμε τό ταψάκι μας,   τό πασαλείβουμε μέ βιτάμ  ἤ  μέ λάδι, κατόπιν γεμίζουμε τά κανελλόνια, καί κατόπιν ὄμορφα καί πειθαρχημένα τά βάζουμε στό ταψάκι
Ἀπό πάνω, ἀπλώνουμε πολύ ἐλαφρά  τριμμἐνη ντομάτα καί πασπαλίζουμε μέ τό κασέρι.
Δ΄ Φάση Ἀγῶνος.
Ψήνουμε σέ προθερμασμένο φοῦρνο γιά 25 περίπου λεπτά. Στήν ἀρχή μέ σκαπσμένο τό ταψί (ἤ τό γαστράκι) γιά νά μήν στεγνώσει τό φαγητό.
Τελική Φἀση Ἀγῶνος
Τό τρῶμε. (κατά προτίμηση ὅταν τραβήξουν καλά τά ζουμιά του).
Μετά τήν μάχη.
Τό φαγητό, ἀφιερὠνεται στήν  Γαστεροπλήξ  γιά τό καταδρομικό  πνεῦμα  πού ἐπέδειξε, κατονομάζοντας ταχύτατα τήν πανέμορφη Gene Tierney, μέ τ΄ ὄνομα της, σέ σχετική μας ἀνάρτηση-κουϊζ.
Μπαίνοντας στόν φοῦρνο!

5 σχόλια:

  1. Να υποτιμήσουμε τα κανελλόνια; Είσαι τρελός;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χαχά! Πράγματι, μόνο ἕνας τρελλός τά ὑποτιμάει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ουφ παρασκευιάτικα.....
    παραλιγο να την κοψουμε την νηστεια....

    Ειναι λαχταριστο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σήμερα εἶναι σάββατο Θᾶνο, ντού ίτ!
    :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Cumm, δικές σου είναι οι συνταγές; Τέλειες,ακόμα και η περιγραφή σου!
    Δεν ξέρω αν το διαβάσεις,γι'αυτό θα στο γνωστοποιήσω από το Μακ.
    Μαίανδρος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή