Τρίτη 19 Ιουλίου 2011

Μπριζολομαγειρέματα Α' μέρος

Λοιπόν, μαγειρέψαμε σήμερα μπριζόλες μέ δυό τρόπους.  Ἕναν τηγάνι καί ἕναν στό φοῦρνο.
Σέ αὐτήν τήν ἀνάρτηση, θά δείξουμε τό μαγείρεμα στό τηγάνι. Θά με πεῖτε:-σιγά τήν συνταγή ρέ φίλε, μπρίζόλες στό τηγάνι!!!!
Δέν ἔχετε ἄδικο, ἀλλά μήν βιάζεστε. Ἡ συνταγή πού θά σᾶς δώσω θά κάνει τίς μπριζόλες σας νοστιμότατες. Ἐξ΄ἄλλου ὑπάρχει καί ἡ σάλτσα. Προσέξτε λοιπόν.
Ξεπλένουμε τίς χοιρινμές μπριζόλες (4 μαγείρεψα ἐγώ), τίς ἀλατίζουμε, καί τίς βάζουμε στό τηγάνι πού πρόκειται νά τηγανισθοῦν. Ἑτοιμάζουμε μιά μαρινάδα μέ τά ἐξῆς ὑλικά:
 Ἐλαιόλαδο. Σουμάκ, Ρήγανη, Πιπέρι Λευκό κρασί
Τά χτυπᾶμε στό σβουρηχτῆρι νά ὁμογενοποιηθοῦν καί τό ρίχνουμε στίς μπριζόλες. Ἀφήνουμε τό τηγάνι τό λιγώτερο μιά ὥρα γιά νά μαριναρισθοῦν τά κρέατα, καί στό μεταξύ ἐτοιμάζουμε τήν σάλτσα μέ τά ἐξῆς ὑλικά καί τόν ἀκόλουθο τρόπο:
α) Μιά κόκκινη πιπεριά, κομμένη ζυλιέν (μακρόστενα στενά κομμάτια)
β) ἕνα κρεμμύδι ψιλοκομμένο
γ) ἁλάτι, πιπέρι
δ) μιά μικρή κονσέρβα μανιτάρια
ε) σουμάκ
στ) ντοματοχυμό
ζ) λευκό κρασί.
Ζεσταίνουμε τό λάδι καί ρίχνουμε τό σουμάκ, τήν πιπεριά, τό κρεμμύδι, τά μανιτάρια, τό άλατοπίπερο, καί ἀφήνουμε νά μαραθοῦν. Ὅταν μαραθοῦν, σβήνουμε μέ τό κρασί, ρίχνουμε τό ντοματοχυμό, καί ἀφήνουμε νά σιγοβράση μέχρι νά δέσει ἡ σάλτσα.
Ἐάν εἶναι ἔτοιμη ἡ μαρινάδα, βάζουμε τό τηγάνι στήν φωτιά - στήν ἀρχή δυνατά - καί κατόπιν σιγότερα. Στό τέλος πρέπει οι μπριζόλες νά μείνουν μέ τό λάδι

Βάζουμε τίς μπριζόλες στήν σάλτσα καί δίνουμε μιά βράση, ἤ ἀπλᾶ βάζουμε στό πιάτο τίς μπριζόλες καί περιχύνουμε ἀπό πάνω τήν σάλτσα. Στό πιάτο μποροῦμε νά προσθέσουμε ρύζι, καί πατάτες τηγανητές

4 σχόλια:

  1. Καλη σας ημέρα!
    Ωραία η συνταγή*Μα πιό πολύ μου άρεσε η αντικατάσταση της λέξης μπλέντερ με τη λέξη ''σβουριχτίρι''.Αυτή η λέξη μπήκε και στο δικό μου λεξιλόγιο γιατί είναι ελληνικότατη.Μπράβο!...[άσχετο βεβαίως με το θέμα σας..αλλά αυτή είναι και η μαγεία των αναρτήσεων,να βγάζει κανείς ποικίλα συμπεράσματα..]πην

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΚΑλημέρα σας.
    Χαίρομαι πού σᾶς ἄρεσε ἡ συνταγή.
    Ἡ ..ἑλληνοποίηση τῆς λέξης "μπλέντερ"
    ὀφείλεται στήν cummu-λίνα. :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ενταξει λογω ολιγοημερης αδειας τωρα τις ειδα τις μπριζόλες και τις χαζευουμε με την Ευη....

    Ελπιζω να φαμε και μαζι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλῶς ἦλθατε βρε!!!! Σᾶς φαντάζομαι μαυρισμένους σάν ἀραπάκια :-) . Λοιπόν, ἄς βρεθοῦμε -πρῶτα ὁ Θεός - καί θά φᾶμε ὅ,τι τραβάει ἡ ψυχή μας :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή