Δευτέρα 13 Ιουλίου 2009

Οι Παμμακεδόνες αγωνιούν....ακούει κανείς;

Η ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ 10ου ΠΑΜΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

"Διαφωνούμε έντονα με την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να δεχθεί σύνθετη ονομασία πριν καν αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις. Η ονομασία Μακεδονία είναι αναμφίβολα ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας. Η ιστορία της Μακεδονίας και η ελληνική ονομασία της δεν είναι διαπραγματεύσιμα και ως ιστορική κληρονομιά δεν δύναται να παραχωρηθούν σε τρίτους. Προσμένουμε όπως η μόνιμη ονομασία της χώρας ΠΓΔΜ θα εκφράζει την πολυεθνική της υπόσταση και θα επιτρέψει όλους τους κατοίκους της να συνυπάρχουν ειρηνικά. Επομένως στο όνομα πρέπει να υπάρχει εθνολογικός και όχι γεωγραφικός προσδιορισμός. Ποτέ δεν θα δεχτούμε για τη χώρα της ΠΓΔΜ οποιαδήποτε ονομασία που θα περιέχει τον όρο Μακεδονία ή παράγωγά του και να μην αφήνει υπονοούμενα για τη γλώσσα και τους κατοίκους της.
Ζητούμε όπως δοθούν σε ελληνικής προελεύσεως κατοικούντων στις χώρες της ΠΓΔΜ και της Αλβανίας όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα. Είναι ιερό μας καθήκον να εξακολουθήσουμε τον αγώνα για τα δίκαια της Μακεδονίας μας. Το απαιτεί η ιστορία.
Ζητούμε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, ώστε ο ελληνικός λαός να έχει την τελευταία λέξη στο θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ"

Συστήνουμε να περιηγηθείτε στο μπλόγκ ΛΕΥΤΕΡΙΑ από την Πιερία, που κάλυψε ειδησεογραφικά - τα πιό ζεστά συγχαρητήρια μας παιδιά - το 10ο Παγκόσμιο Παμμακεδονικό Συνέδριο στο Λιτόχωρο. Να σημειώσουμε με ικανοποίηση πως στο συνέδριο παραβρέθηκε και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας. Θεωρούμε, ότι με αυτήν του την παρουσία ο Πρόεδρος στέκεται δίπλα στις αγωνίες των Μακεδόνων, έτσι όπως αυτές εκφράζονται στην Διακήρυξη. Ελπίζουμε ότι ο μακεδόνας πρωθυπουργός, η υπ. εξωτερικών και κυρίως οι βουλευτές που εκλέγονται στην μακεδονία να πράξουν αυτό πoυ περιμένουν όλοι οι Μακεδόνες. Να μην τους ''πουλήσουν". Να λέμε τα πράγματα όπως έχουν!

.


Αφιερώνουμε στο συνέδριο το υπέροχο "βρύση μου πετροκάμαρη" σε μακεδονικό ρυθμό ράικο, από την Ξανθίππη Καραθανάση

Η διακήρυξη και η κάτω φωτογραφία είναι από το ΛΕΥΤΕΡΙΑ

Δείτε και τον μακεδονικό παραδοσιακό γυναικείο χορό "Μάραινα" και προσέξτε στο 1:48 την κοπέλλα, (δεν χορεύει) της οποίας το κάλυμμα κεφαλής(κατσούλι) είναι αυτό που φορά η κοπέλλα στο σκίτσο που είναι στην άρχή της ανάρτησης. Η παράδοση λέει, ότι ο Μέγας Αλέξανδρος, για να τιμήσει τις γυναίκες που αγωνίσθηκαν σε μία μάχη, τις επέτρεψε να φοράνε περικεφαλαίες. Το κατσούλι είναι η περικεφαλαία του σήμερα. Βρίσκεται στις φορεσιές των γυναικών του Ρουμλουκιού (Ρουμλούκι=Ρουμλού-κιοϊ=Χώρα των Ρωμηών) Είναι η Αλεξάνδρεια Ημαθίας, με την ευρύτερη περιοχή.

3 σχόλια:

  1. μη φωνάζεις, η πατρίδα κοιμάται, και δεν επιτρέπει κανένας να ταράζει το βαθύ της ύπνο....

    σα το ΔΟΝ ΚΙΧΩΤΗ καταντήσαμε οι Μακεδόνες, μόνοι να πολεμάμε ανεμόμυλους!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γειά σου γαστεροπλήξ πως πάει; Οι ανεμόμυλοι ήταν ο φανταστικός εχθρός, αλλά για το μακεδονικό ζήτημα ισχύει αυτό; Ο κίνδυνος δεν είναι φανταστικός, είναι υπαρκτός δυστυχώς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ο εχθρός είναι αληθινός τα όπλα είναι φανταστικά!!!! οι πολιτικοί οικειοθελώς εθελοτυφλούν και έχουν καταθέσει τις ασπίδες, φταίμε που δεν τους τιμωρούμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή