Τρίτη 7 Απριλίου 2009

παπα-Τύχων ο πνευματικός

Παρουσιάζουμε ένα μικρό βιβλίο του αγιορείτη μοναχού π. Αγαθαγγέλου, ο οποίος ιστορεί την βιοτή ενός Ρώσου μοναχού, του πνευματικού παπα-Τύχωνος (1884-1968) που μόνασε στο Αγιον Ορος για εξήντα χρόνια.
Ο συγγραφέας περιγράφει την γνωριμία του με τον γέροντα, που έγινε στην Μονή Ιβήρων, κατά την οποία εντυπωσιάστηκε από την φυσιογνωμία του ιστορούμενου μοναχού, και μας μεταφέρει χαρακτηριστικά στοιχεία της ζωής του. Εκανε πάνω από εξακόσιες μετάνοιες κάθε νύχτα”, “ Ετρωγε μια φορά στις τρείς ημέρες…..” Μας γνωρίζει ακόμη και τη κατοικία του γέροντα, “Η αγάπη του για την ησυχία....τον αναγκάζει νάρθει στον σκληρότερο τόπο του Αγίου Ορους , τα φρικτά Καρούλια”
Ο παπα-Τύχων κοιμήθηκε το 1968, και στις τελευταίες του στιγμές ήταν παρών και ο π.Παίσιος. Για την ταφή του διαβάζουμε: “ O τάφος του ήταν στεγνός. Η γh είχε ελαφρύνει . Το χώμα ένώ ήταν σκaμμένο από χρόνια, έπεφτε πάνω του σαν βαμβάκι…..”
Το βιβλιαράκι αυτό, προλογίζεται από τον γνωστό π. Μυωσή, και το βρήκαμε στο βιβλιοπωλείο “Tο περιβόλι της Παναγίας”
.

4 σχόλια:

  1. Το εχω υπόψιν ειναι πολυ ενδιαφέρον.
    Ο γέροντας Τύχωνας ήταν μεγαλη μορφή της Ορθοδοξίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συγχαρητήρια γιά την επιλογή του θέματος.Η ορθοδοξία και ο Ελληνισμός χρειάζονται αγωνιστές
    σαν και σας , γιά να διατηρήσουν την απέραντη λάμψη τους,γιατί κάποιοι άσπονδοι " φίλοι" και "διεθνιστές" κάνουν τα πάντα να τα σβήσουν.
    Δεν θα τα καταφέρουν. ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΣΑΣ
    ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ευχαριστώ για τα καλά λόγια και τις ευχές σας. Με την Ανάσταση Του Κυρίου μας, όλα θα πλημμυρίσουν με ΦΩΣ. Θα είναι τραγικό να μείνουμε στην μίζερη καθημερινότητα μας.
    Νάχετε και σείς ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ, και ότι ποθείτε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. μεγαλη μορφη του αγιου ορους με μεγαλη απλοτητα και παρα πολυ αγαπη.Πολυ τυχεοι αυοι που τον γνωρισαν

    ΑπάντησηΔιαγραφή