Τετάρτη, 6 Ιουνίου 2012

Ζυμώνουμε δύο φόρμες



 Εἶπαμε λοιπόν, ὅτι θά ξεκινήσουμε νά κάνουμε ψωμί στό σπίτι,  γιά ν΄ἀποφεύγουμε -ὅσο γίνεται ψωμιά "λάστιχα", ἄνοστα, μέ διάφορα πρόσθετα κλπ κλπ. Ὅσοι λοιπόν  δέν διαβάσατε τήν σχετική ἀνάρτηση, καλό εἶναι τήν ρίξετε μιά ματιά ἐδώ.
Ξεκινᾶμε σήμερα νά κάνουμε δύο ψωμιά φόρμας, χρησιμοποιῶντας ἀποξηραμένη μαγιά σέ σκόνη.
Ὑλικά
1 κιλό ἀλεύρι "γιά ὅλες τίς χρήσεις"
2 φακελλάκια ἀποξηραμένη μαγιά. (1 φακελλάκι, εἶναι γιά 500 γρ. ἀλεύρου)
1 κουτάλι σούπας ἀλάτι, ἠ ἄν ἔχετε ζυγαριά πού "πιάνει"γραμμάρια, ὑπολογίστε 20 γραμμ)
2 1 /2 φλυτζάνι τοῦ τσαγιού νερό. (περίπου 500 γρμμ)

Νά ξέρετε ὅμως, ὅτι θά φθάσετε ἴσως καί τά 600 γραμμ νεροῦ, ἀνάλογα μέ τό ἀλεύρι πού θά χρησιμοποιήσετε. Πάντως, ξεκινῆστε μέ τά 500 γρμ. καί προσθέτετε λίγο-λίγο τό ὑπόλοιπό νερό, γιά νά μήν χυλώσετε ὑπερβολικά τό ζυμάρι, ὁπότε θά χρειαστεῖτε καί ἄλλο ἀλεύρι, καί οἱ ἀναλογίες ἔτσι, θά πᾶνε  περίπατο. Τό νερό ὅπως ξέρετε, πρέπει νά εἶναι χλιαρό πρός τό ζεστό.
νακατέψτε καί ζυμῶστε τουλάχιστον 20 λεπτά. Ἀφῆστε ἕνα δεκάλεπτο τήν ζύμη νά ἠρεμήσει σέ ζεστό μέρος  -ὄχι ὑπερβολικά πράγματα - καί δαιρέστε την σέ δύο τμήματα.
Κάντε μπαστούνια τά δυό ζυμάρια, καί βάλτε τά στίς φόρμες. Σκεπᾶστε μέ πετσέτα, καί κανένα κουβερτάκι, γιά νά συνεχισθεῖ ἡ ὡρίμανση, δηλαδή νά φουσκώσουν. Ὅταν δεἶτε ὅτι "ἀνέβηκαν", φουρνίστε τα.
ταν ξεφουρνίσετε, -ἄν τά ξεροψήσατε γιατί ἔτσι σᾶς ἀρέσει - περᾶστε τά με ἕνα πινέλλο νερό, καί σκεπᾶστε τά μέ μιά πετσέτα. Ἔτσι δέν θά σπάνετε τά δόντια σας.
Χρόνος ψησίματος (στόν δικό μας τόν φούρνο): Προθερμαίνω στούς 220 βαθμούς (δέν ἔχει παραπάνω). Φουρνίζω γιά δέκα λεπτά στήν θερμοκρασία αὐτή, καί μετά κατεβάζω στούς 200 β. γιά 45-50 λεπτά, ἀνάλογα μέ τόν ὄγκο τοῦ ψωμιοῦ.
Κρίσιμο σημεῖο
¨Θά πρέπει νά μάθετε νά ὑπολογίζετε, πότε θ΄ἀνάψετε τόν φούρνο σας, οὕτως ὥστε, οὔτε νά καίει ὥρα πρίν τά ζυμάρια "σηκωθοῦν" ,ἀλλά οὔτε καί νά μήν εἶναι ἔτοιμος στήν κατάλληλη ὥρα. Θά τό μάθετε ἀφοῦ φουρνίσετε 2-3 φορές, μαθαίνοντας καί τήν συμπεριφορά τῶν ζυμαριῶν
Συμβουλές.
Τό ζυμάρι πρίν φουρνισθεῖ, χαϊδέψτε τό μέ βρεγμένη παλάμη, ἤ πιτσιλίστε τόν φούρνο μέ νερό γιά δημιουργία ὑγρασίας. Αὐτή ἡ ἐνέργεια, ἀντικαθιστᾶ τό "μπάνισμα" τοῦ ξυλόφουρνου τοῦ χωριοῦ.
ν σᾶς ξεφύγει ὁ χρόνος καί ξεροψήσετε ὑπερβολικά τά ψωμιά σας, μή φοβᾶστε, περάστε τα ὅπως εἶπαμε μέ νερό, σκεπάστε μέ τήν πετσέτα,καί ὅταν κρυώσουν -ποτέ ζεστά-κλείστε σέ ναϋλον σακούλα.



Τά ὑλικά

Ἀνακάτεμα (προσοχή στό νερό!)

Καλό ζύμωμα γιά 20 λεπτά τό λιγότερο

Ζύμη ξεκουρασμένη

Ξαναπλάσιμο, κόψιμο στά δύο καί τοποθέτηση στίς φόρμες
Σκεπάζουμε σέ σέ ζεστό μέρος


Ρίχνουμε καί μιά κουβερτούλα καλοῦ-κακοῦ

Ἕτοιμα γιά φουρνίσμα σέ 40-45 περίπου λεπτά

Φουρνίζοντας.....

...καί ξεφουρνίζοντας.

Χτυπᾶμε μέ τό δάχτυλο.  Αν ὁ ἦχος εἶναι ὑπόκωφος το ψωμί ἔγινε.

Τοποθετοῦμε σέ σχάρα, μέχρι ν΄ ἀποβληθεῖ η ὑγρασία ἀπό τό κάτω μέρος τῶν ψωμιῶν

4 σχόλια:

  1. Μπραβο φιλε μου...
    Τρέλα η κουβερτούλα... και το δαχτυλο...
    Πρακτικος οσο δεν παει....

    ουτε ανθρωπος να ειναι το ψωμακι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχά, τό "τάκ-τάκ" τοῦ δαχτύλου εἶναι παλιό κόλπο!

      Διαγραφή