Τετάρτη 19 Μαΐου 2010

Ο Ταγίπ, ο Μουφτής, και ο Παπανδρέου


Στην συνέντευξη τύπου Ερντογάν-Παπανδρέου, ο πρώτος ζήτησε, οι μουφτήδες της Θράκης να εκλέγονται από τους μουσουλμάνους κατοίκους της περιοχής, χωρίς ο Παπανδρέου να τον αντικρούσει με το αυτονόητο, ότι δηλαδή οι μουφτήδες της Θράκης ασκούν και δικαστική εξουσία - λόγω της Σαρία - κατά συνέπεια είναι και διακστικοί λειτουργοί - και ως τέτοιοι διορίζονται από το δημόσιο.
Γιατί δεν το είπε; Ετσι κι΄αλλοιώς ο Ερντογάν το ξέρει. Τι φοβήθηκε λοιπόν και δεν το είπε δημόσια; Υποθέτω το εξής. Η εκλογή του μουφτή ως θρησκευτικού ηγέτη στην Θράκη φαντάζει αθώα και πολύ λογική ενέργεια,στα μάτια μιας μη ενημερωμένης κοινωνίας, ως πρός την πραγματικότητα.

Αρα λοιπόν αυτή η εικόνα πρέπει να διατηρηθεί έτσι όταν θα παραχωρηθεί και αυτό το δικαίωμα στην Τουρκία, να φαντάζει ως μιά ενέργεια υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 'Ομως, πρός τι ο "νταλγκάς" των Τούρκων για τους μουφτήδες;

Οι μουφτήδες είναι το μακρύ χέρι του τουρκικού προξενείου της Κομοτινής, ειδικά στα πομακοχώρια. Αυτή την στιγμή στην Ξάνθη, υπάρχει ο νόμιμος μουφτής, αλλά το σύνολο των χοτζάδων δεν τον αναγνωρίζει, και αντ΄αυτού έχουν εκλέξει έναν άλλον για τα καθήκοντα του μουφτή, άτομο πλήρως ελεγχόμενο από το προξενείο.

Γιατί λοιπόν ο Παπανδρέου, δεν έκανε έστω μιά μικρή νύξη για το θέμα, για ν΄αφήσει ένα παράθυρο προβληματισμού στην κοινωνία; Την πιθανή απάντηση την εκφράσαμε παραπάνω. Ας την έχουμε υπόψη μας.

Μπορείτε έδώ, να διαβάσετε ..ολίγα ενδιαφέροντα για τον βίο και την πολιτεία του ψευδο-μουφτή της Ξάνθης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου