Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

Τάδε ἔφη Βενιζέλος!


Όλα αυτά προϋποθέτουν ένα κράτος που να μπορεί να (....) στηρίξει το εισόδημα των νοικοκυριών των μεγάλων αστικών κέντρων που δεν είναι επαρκές γιατί η ανεργία, η χαμηλή σύνταξη, η αρρώστια, είναι παράγοντες που συνδέονται άμεσα με τη φτώχια και μάλιστα όχι με τη σχετική φτώχια, δηλαδή με την εισοδηματική ανισότητα -είμαι φτωχότερος από κάποιον άλλον γιατί η ψαλίδα ανοίγει- αλλά με την απόλυτη φτώχια, δηλαδή με τις ελάχιστες προϋποθέσεις επιβίωσης ενός νοικοκυριού.



Αν επικρατήσει και στην Ελλάδα η αντίληψη που φάνηκε στις τελευταίες προεκλογικές εμφανίσεις του κ. Καραμανλή, αυτός ο όψιμος βαλκανικός θατσερισμός, ο απειλητικός, ο σχεδόν κυνικός, πως πρέπει να επιβληθούν μέτρα περιορισμού των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων με το πάγωμα των μισθών και των συντάξεων, το αποτέλεσμα θα είναι να αμφισβητηθεί ο πυρήνας του κοινωνικού κράτους, να πάψει να λειτουργεί ο στοιχειώδης μηχανισμός κοινωνικής αναδιανομής, και τελικά να πληγεί η αγορά, να πληγεί η εθνική οικονομία, να πληγεί η ζήτηση και άρα να πληγεί ο μεγάλος όγκος της μικρομεσαίας επιχείρησης, που είναι ο κορμός της ελληνικής οικονομίας και ο κορμός της απασχόλησης, γιατί πάνω από το 75% των Ελλήνων απασχολουμένων απασχολούνται ως μισθωτοί σε μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις κάτω των 10 εργαζομένων.

* Η Ομιλία (ἀπόσπασμα) του Ευ. Βενιζέλου με θέμα " Κοινωνικό κράτος και ανάπτυξη: Απασχόληση, εργασιακές σχέσεις και ασφαλιστικά δικαιώματα – Η κρίση όχι ως απειλή, αλλά ως ευκαιρία", δόθηκε στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης  20/9/2009

4 σχόλια:

  1. Δέν εἶμαι ἔκπληκτος. Προσπαθῶ νά ἔμπεδώσω τήν ταχύτητα ἀλλαγῆς θέσεων τῶν πολιτικῶν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. βρωμερος αρχιψευτης....

    Ξεπουλημενος μεχρι το κοκκαλο....

    Αλλα ξέχασα ότι κανει το κανει για να μας "σωσει".... βρε!!!!

    Ουστ..... φασιστοειδες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θᾶνο,
    ἡ ταχύτητα μεταλλαγῆς θέσεων εἶναι φανταστική, καί τό σπουδαῖο εἶνια ως κάθε φορά οἱ ἀπόψεις οτυς εἶναι θέσφατο λογικῆς. Ἔτσι εἶναι φίλε μου ὁ πολιτικός. Ἔνας χαμαιλέων τοῦ λόγου.
    ΚΑληνύχτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή