Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2009

Να τι είναι "cummulus"



Πότε-πότε με ρωτάνε τι σημαίνει η λέξη cummulus. Λοιπόν cummulus είναι η λατινική ονομασία των συννέφων που στα ελλαηνικά λέγονται σωρείτες, από το σωρός, στοίβα γιατί με την πρώτη ματιά φαίνονται σαν στοιβιασμένα βαμβάκια.

Στό παραπάνω σκίτσο, που είναι από μιά παλιά έκδοση του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων με τίτλο "πτυχίο μετεωρολόγου" μπορείτε να δείτε τα cummulus σε σχέση με άλλα σύννεφα.

Στο κείμενο που ακολουθεί, και που είναι από την βικιπαίδεια, μπορείτε να διαβάσετε κανά-δυό πραγματάκια παραπάνω, και στο βιντεάκι να δείτε φωτογραφίες του αρχείου μας με cummulus. Στο εξής λοιπόν , είστε έτοιμοι για να αναγνωρίζετε τα ωραιότερα ίσως σύννεφα, τα cummulus, με την πρώτη ματιά.

Το κείμενο της ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ
Οι Σωρείτες (Cummulus) είναι πυκνά νέφη με καθαρό περίγραμμα που το σχήμα τους μεταβάλλεται σταθερά. Άλλοτε μοιάζουν σαν λόφοι από αναχώματα ή σαν λευκοί θόλοι όπως το κουνουπίδι. Όταν οι ακτίνες του Ήλιου πέσουν πάνω σε σωρείτες αυτές ανακλώνται με μεγάλη ένταση ενώ τα ίδια φαίνονται κατάλευκα και λάμπουν έντονα. Αποτελούνται από υδροσταγονίδια και σε μερικά τμήματά τους όταν παρουσιάσουν θερμοκρασία κάτω από 0 βαθμούς Κελσίου μπορεί να σχηματίσουν παγοκρυστάλλους.
Συνήθως σχηματίζονται την ημέρα όταν στη ξηρά υφίσταται θερμός αέρας που ανυψώνεται. Κατά την διάρκεια της νύκτας οι σωρείτες εξαφανίζονται. Θεωρούνται νέφη καλοκαιρίας, αν και αρκετές φορές μετατρέπονται σε καταιγιδοφόρα σύννεφα, όπως λέγονται οι
σωρειτομελανίες οπότε και παρουσιάζουν διαλείπουσες (όχι συνεχόμενες) βροχοπτώσεις. Το ύψος από την βάση τους (περίπου 2.500 μέτρα) φθάνει στα 13.000 μέτρα.
Τα νέφη αυτά είναι εκείνα που εμπλούτισαν σε μύθους την
Ελληνική Μυθολογία αλλά και που ενέπνευσαν ένα πολύ μεγάλο αριθμό καλλιτεχνών ζωγράφων αλλά και αγιογράφων από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Σε τέτοια νέφη αγιογραφείται από τους Χριστιανούς και η Πλατυτέρα των Ουρανών. Η διεθνής σύντμησή τους είναι Cu.

10 σχόλια:

  1. Καλώς ήρθες και καλό μήνα.
    Στις αρχές της "συνεργασίας" μας, σε ρώτησα αν είσαι Cummulus Nimbus και εσύ απάντησες "σκέτα Cummulus".
    Τους καταιγιδοφόρους σωρείτες εννοούσα.
    Νάσαι καλά. Καλό βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ κατατοπιστικό το σημείωμα και τέλειο το βίντεο.
    Ετσι οπως το είδα αρχικά μου φάνηκε ότι το Cummulus ήτανε είδος σκορδαλιάς, για Όνομααα!
    Στην πιο αρχή νόμιζα οτι ήταν κάποια ονομασία γαιδάρου, ξανα για Ονομαα! Μα τι γούστα είναι αυτά,καλέ μου άνθρωπε, χάθηκε καμια πιο κατανοητή λέξη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δύσπιστε, καλημέρα και καλώς σας βρήκα, καλό μήνα και σε σένα. Οντως οι καταιγιδοφόροι σωρείτες είναι οι cummulunimbus, (σωρειτομελανίτες) αλλά...δεν είμαι! Εύχομαι να πέρασες καλά στις διακοπές για να μπορέσεις ν΄αντέξεις την μετά-άδεια εποχή. Τα λέμε.
    Καλημέρα Σαλογραία. Βρε σύ, εσύ μιλάς για πιό κατανοητό όνομα; Θυμάμαι εκείνον που έγραψε: "Σαλογραία...τι όνομα πάλι αυτό" (ή κάπως έτσι δηλαδή) και μ΄επιασαν τα γέλια. Μην λές για μένα λοιπόν γιατί θα με ξαναπιάσουν τα γέλια....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κι΄ εγώ διερωτώμουνα τι σημαίνει cummulus , αλλά δεν σε ρώτησα .
    Τώρα μας δίνεις την πολύ όμορφη εξήγηση της λέξης.
    Σ΄ ευχαριστούμε .

    Καλό μήνα , και καλή συνέχεια στην πορεία της ζωής σας.

    Αργυρούλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Tην περίμενα την απάντηση αυτή Cummulus, την περίμενααα!

    Κοίτα, όμως, πουλάκι μου, το Σαλογραία, άμα ξέρεις λίγα ελληνικούλια, άντε κάπως θα το καταλάβεις...
    Με τα...ξενικά όμως;
    Ποιος είναι τόσο μαζοχιστής ωστε να αγαπάει τα ...ξένα;
    Ελεος,δηλαδή! :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. χμ...έτσι που το θέτεις, σαν νάχεις τα δίκηα σου..., αλλά ξέρεις, το κούμουλους προέκυψε εν ριπή οφθαλμού και όχι κατόπιν σκέψεως. Αθώος; pls ... :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Cummulus είσαι Μετεωρολόγος και μου το κρύβεις;
    :-(

    Η πολιτική τυγχάνει κεφάλαιο της Μετεωρολογίας, η Μετεωρολογία είναι κεφάλαιο της Επιστήμης του Αέρος, ο Αήρ είναι αγαθόν πολυτιμότατον...και όποιος αργολογεί μπλογκάροντας, το βλέπω εγώ, δεν θα την γλιτώσει την Κόλασηη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή