Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2009

Χρόνια Πολλά στις Βαρβάρες και στούς Έλληνες Πυροβολητές

Η αγία Βαρβάρα ήταν κόρη του ειδωλολάτρη και φανατικού αντιχριστιανού Διόσκουρου, όποίος εξοργίσθηκε όταν έμαθε ότι η κόρη του ασπάσθηκε τον Χριστιανισμό. Κάποια στιγμή η Βαρβάρα για να γλυτώσει από την οργή του, κατάφυγε στο ύπαιθρο όπου θαυματουργικά, άνοιξε ένα βράχος στον ο οποίο κρύφθηκε. Από το γεγονός αυτό τιμάται ως προστάτιδα των μεταλλορύχων. Μια άλλη φορά, ο πατέρας της την ενέκλεισε σ΄ ένα οίκημα με δύο μόνον παράθυρα, αλλά η αγία διάνοιξε και ένα τρίτο, για την αποτύπωση της αγίας τριάδας. Από την εργασία αυτή των τεχνιτών, τιμάται και ως προστάτιδα αγία, των τεχνιτών.
Λόγω της επιμονής της στην πίστη του Χριστού ο πατέρας της την κατέδωσε και την παρέδωσε στις αρχές ως Χριστιανή. Ο τοπικός ηγεμόνας, βλέποντας την φυσική της ομοεφιά και το νεαρό της ηλικίας της, προσπάθησε αρχικά με το καλό να την πείσει να αρνηθεί τον Χριστό, αλλά αντιμετοπίζοντας την άρνηση της, της επέβαλε βασανιστήρια. Όταν η αγία αντιστάθηκε και στους σωματικούς πόνους, χωρίς ν΄αρνηθεί τον Κύριο, ο ηγεμόνας διέταξε ν΄ αποκεφαλισθεί, και μάλιστα ανέθεσε το έργο του αποκεφαλισμού, σ΄ αυτόν τον ίδιο τον πατέρα της, ο οποίος από το μίσος του προς τον Χριστό, δέχθηκε ν΄αποκεφαλίσει την ίδια του την κόρη, όπως και το έκανε.
Με την αποτομή της κεφαλής της αγίας, ένας κεραυνός κατέκαψε τον άθλιο ειδωλολάτρη, παιδοκτόνο πατέρα.
Λόγω του γεγονότος αυτού του κεραυνού, το Όπλο του Πυροβολικού, αντιστοιχίζοντας στον τιμωρό κεραυνό τα πυρά του, όρισε την Αγία Βαρβάρα ως προστάτιδα του από το 1829.
Όπως θυμάμαι από την θητεία μου, κάθε πυροβόλο στο ασπίδιο του έχει ενσωματωμένη την εικόνα της αγίας, και κάθε τέτοια μέρα στις μονάδες πυροβολικού προσφέρονται λουκουμάδες.
Ας προστατεύει η Αγία Βαρβάρα του Έλληνες Πυροβολητές, και ας μεσιτεύει στον Κύριο για τους νεκρούς του Όπλου, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνεται και ο εκ μητρός παππούς μου, ο οποίος σκοτώθηκε κατά την απελευθέρωση της Κορυτσάς το 1940.
Eπίσης, εκτός του παππού μου και εμού του γράφοντος, στο Πυροβολικό υπηρέτησε και ο μεγάλος μας γιός. Στενή η σχέση της οικογένειας μας λοιπόν, με την Αγία Βαρβάρα και το Όπλο του Πυροβολικού.
Να μην ξεχνάμε επίσης ότι από το Πυροβολικό προερχόταν και ο ήρωας μακεδονομάχος Παύλος Μελάς.

Επισκεφθείτε την άψογη σελίδα της Παγκύπριας Ένωσης Εφέδρων Πυροβολικού,
και διαβάστε για την απόδοση των οστών του πυροβολητή Νικοδήμου Χριστάκη, ήρωα του πολέμου του 1974 στούς οικείους του.


4 σχόλια:

  1. Φίλε μου Cummulus πολυ ωραιο το αφιερωμα σου στην Αγια Βαρβαρα αλλά και στο πυροβολικό μας. Εχω κι εγω αδερφό των Νο 3 που υπηρετησε στο πυροβολικό μας. Να συμπληρώσω ότι σύμφωνα με άποψη Γερμανού υψηλόβαθμου αξιωματικού των Τεθωρακισμένων, αν το ελληνικό πυροβολικό το 1941 δεν είχε τόσο κακοδιατηρημένα και ελαττωματικα πυρομαχικά(σύμφωνα με τον ίδιο έσκαγαν μόνο 2 στα πέντε βλήματα!!!) η εισβολή των Γερμανών θα είχε αποτύχει ή στην καλυτερη γι αυτούς περίπτωση θα είχε καθυστερήσει πολύ περισσότερο....
    Οι βολές των Ελλήνων πυροβολητών ήταν ευστοχώτατες αλλά πολυ συχνά οι οβίδες που έπεφταν δίπλα στις Γερμανικές δυνάμεις δεν εκρηγνυνταν!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @ Καλημέρα αδελφέ μου Θάνο. Αυτό που λές για τους Γερμανούς η αλήθεια είναι πωε δεν το γνωρίζω. Γνωρίζω όμως για τις επιτυχίες του Πυροβολικού μαε στον πόλεμο με τους Ιταλούς, και ιδιαίτερα τις επιτυχίες στο Καλπάκι, όπου η οργάνωση από τον καιρό της είρήνης ήταν καταπληκτική, αφού υπήρχαν προκαθορισμένς θέσεις βολής για τα πυροβόλα και επισημασμένοι στόχοι.Ολα αυτά ήταν αποτέλεσμα της εξαιρετικής διοίκησης του μεράρχου Κατσιμήτρου, αλλά και του διευθυντού πυροβολικού της VIII Μεραρχίας, που αν θυμάμαι καλά ήταν ο σχης Παπαδόπουλος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Την καλημέρα μου απο έναν απόστρατο λοχία, αρχηγό στοιχείου βαρέως ρυμουλκουμένου πυροβολικού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλημέρα λοχία, μήπως, "βαρύ-βαρύ-οκτώ-ιντσών";

    ΑπάντησηΔιαγραφή